Monday, June 27, 2011

kawan kawan, tolong lah aku.


plan:

aku nak berenti, cepat cepat dapatkan lesen, enjoying my real holiday, spend more time with people and get a life (bukan stuck kat kuala selangor ni bekerja 13 jam sehari).

point nak berenti:

aku susah dapat cuti, sebagai budak baru, aku asik kena tolerate dengan mereka yang lain. akibatnya, kelas memandu aku asik tertangguh. dah dua bulan berlalu since aku daftar, aku tak amik lagi kelas memandu. yeah, wth aye?

situasi:

1. khamis ni dah gaji.
2. kekurangan staf. (aku kesian lah pulak)
3. boss ni serious kaki bomoh. dia sendiri mengaku okay.

question is:

should i just go right after dapat gaji (kira jumaat tu tak yah datang dah) or should i tell her before khamis yang i nak quit?

other point to think about:

1. kalau aku blah je lepas dapat gaji, dia bukan ada alamat aku, no ic aku, apa pun dia tade. masa dia amik aku kerja, memang buta buta je amik kerja. macam cun gak kalau blah je, tapi like the situation stated up there, bos ni kaki mendrem sandrem papedem laaaa. mane tau dia makan dalam berdendam dendum ke, siodd jugak en kalau pape jadi. ceiitt.

2. kalau aku terus terang bagitau aku nak berenti, nanti dia nak potong gaji aku half sebab tak bagi notis awal. adoi da lah haritu gi shooting kena potong lagi tanpa gaji. shit shit.

3. kalau aku bagitau aku nak berenti, nanti dia pujuk pujuk, adoi ni yang lemah ni. tapi sampai bila aku nak dapat lesen? bulan 9 nak sambung belajar lagi. seriously, aku tak pergi jejalan mana mana lagi. aggghhh.

4. tapi en, kalau dia ugut nak potong gaji, aku boleh beta balik sebab tade surat agreement hitam putih kan? eh yeke? ish tak tau lah pasal law law bagai ni.













seriously, tolong lah aku.






#notakaki: korang faham tak? faham kan?

10 comments:

hana sudradjat said...

kalau bla je macam tu,takut dia bomoh lah pulak.berterus terang kot.lekatkanlah prinsip 'taknak kena pujuk' dalam kepala,insyaallah dia takkan berjaya pujuk.baca doa lembutkan hati sekali ;) all the best!

iznulmuazim said...

kalau dia bomohkan kau,gtau je aku..aku b0mohkan die pulak..ko gtau je nak macam mane..hehe

Hanis Manis said...

@hana: yeah, i guess tu cara yang bertamadun untuk berenti. tapi........ arghh. thanks btw.


@iznulhajibakhil: memang nak buat perang bomoh pulak skang ni kan. cisss!

GG said...

there's no black magic though. if there are real Malay shamans doing real magic and stuffs, British or Japanese takkan dapat jajah Malaya dulu. Just think simple about that. It's called placebo effect. Kau quit je lps dpt gaji. Don't get too paranoid, man. Relax. :)

ezza? said...

err, dia main bomoh?
serious scaryyy.
hmm, better you terus terang je kot.
tak pun after gaji bagi notis.
kalau terpaksa stay lg a few days sementara dia cari org baru.
ahaaa

Al said...

vote for cara yg bertamadun tu..

tp psl potong gaji tu,gud luck ye.mgkn blh bancuh teh dlu sblm bgtau..kot

Hanis Manis said...

@GG: yah i thought about it too. bomoh bukan tuhan ye dak. maybe true i'm being paranoid. whattheheck.


@ezza: i pun ada terfikir nak bg notis lepas gaji gak. tp nnt i kena kerja few days more without gaji ape cite? uihhh, letih.


@Al: teh? hahaha. teh o' ais ke teh o' ais limau? hihi.

Atiqah Wadiah said...

klu sy,sy berhenti camtuh jerk..tp cam jahat lar plak kan..boss tuh btol2 ada bomoh ek??tkotnyerr..huhu

waz said...

kalau aku pun aku kompius...huhu maaf, yg ini aku tiada idea

Hanis Manis said...

@waz: alaaa, hari khamis nak dekat dah. and i still haven't decide. dilemma betul. :(