Wednesday, March 16, 2011

ini mungkin cerita seram yang realism kalau takut tengok scene hantu kat tandas

aku serious rasa ni seram. even tengah lukis ni pun aku rasa cuak. tak tipu.

okay, aku sangat takut untuk ke tandas waktu malam atau senang cakap tengah pagi area 12 ke 5 pagi. serious shit.


bila aku cakap tandas, bukan bermaksud tandas di asrama je tapi di rumah atau petrol pam sekalipun. aku akan mula buat muka macam kat atas tu tiap kali aku terpaksa juga pergi tandas. errrmm, aku rasalah muka aku macam tu.

seperti yang tertera di tajuk entri, aku mula cuak membabi buta masuk tandas sejak cerita hantu yang aku tengok mesti ada scene di tandas. tau tak scene hantu di tandas macam mana?

alaaaa scene bila seseorang tengah berdiri depan cermin di tandas untuk basuh muka atau apa apa aktiviti yang melibatkan sinki tu.


dia akan diri menghadap cermin tengok muka sendiri.


kemudian tunduk untuk basuh muka.


dan bila bangun, tu dia! terpacak refleksi selain dari muka sendiri kat sebelah.


atau kalau nak lagi true, memang dah terpacak kat sebelah!

dem. aku memang paling benci part tu. tak kiralah cerita melayu, omputeh, jepun, thailand; semua guna modal hantu cermin. tapi ya, aku tetap jerit bagai nak gila.

jadi, aku menjadi sangat paranoid dengan cermin di tandas. sebolehnya, aku akan cuba elak dari menggunakan sinki tandas di waktu genting. dan aku paling feveret tandas yang tiada cermin.

tapi malang, sejak dua menjak aktif dengan teater, aku terpaksa juga menghadapi saat menakutkan tu. ini sebab latihan selalu habis 2 atau 3 pagi, dan aku perlu membersihkan diri sebelum tidur. yela mak aku kata, nanti mengigau.

jadi aku gigih juga pergi tandas, buat apa yang patut. benda lain yang tidak melibatkan cermin aku tak kisah sangat tapi part basuh muka. ah, lemah betul.


secuak mana pun aku dengan cermin tu, aku akan pandang juga. mungkin sebab faktor aku tak suka kejutan. jadi, aku akan bulatkan mata aku sebesar mungkin dan pandang terus pada cermin.


dan aku akan mula membasuh muka dengan mata terbuka. ya, terbuka.


sampai sabun dah penuh di muka pun, aku masih buka mata. tak pe, mata merah pedih pun aku sanggup! aku dah kata kan, aku tak suka kejutan!


lepas dah bilas dengan air pun aku masih buka mata. bayangkan, aku bilas muka dengan air sambil beliakkan mata. fuhh, bunyi macam hebat kan? aku rasa aku memang ada kuasa tahan mata sampai berpinar pinar. sebab bagi aku, saat ni adalah penting untuk aku standby dari lap lap muka.

standby apa? cuba tengok tangan aku kat mana tu?


tak tunggu apa dah, cabut!


















notakaki: maaf darkhalf, ni lah cerita seram seseram yang aku mampu. aku tak suka cerita hantu, jujurnya. cerita mak limah balik rumah tu pun aku rasa cuak. huiissh.

notakakikaki: actually, aku rasa seram tengok hantu cermin dalam lukisan aku sekarang. dem. macam mana nak bukak blog sendiri lepas ni??!!

46 comments:

Sca Ndx said...

aku pernah gak takut..
bila bukak je mata tetiba hantu keluar.

mandi pagi2

risau je tetiba keluar tangan kat kepala ala2 ju-on.

pengaruh cite hantu je semua.

ea ea, kenapa tak suro membe teman ke?

Hanis Manis said...

@sca: eee takut gak yang tu. aku tak suka yang surprise2 ah senang cite. memang serious takut. tapi hantu mana yang tak surprise ye dak? *cakap jela kau penakot hanis*

sebab rumet aku dah tidur. membe semua blok lain. tak leh buat apa lah kan? hihi.

MATAHARI said...

kenapa ye, aku baca dalam keadaan gelak2 nak mampus padahal ni ialah cerita seram, aku dah terbahak2, nasib air kopi tak tersembur,
adakah aku kekurangan satu sikap yang patut ada?

delarocha said...

lukisan kamu membasuh muka tu lebih menyeramkan drpd lukisan hantu itu sendiri. mata ganass :-)

Dark Half said...

huhu...aku main2 je, x sangka btol2 ko buat cter hantu. bajet terharu..
ok, cter hantu serius kiut. gua gelak guling2

GG said...

try lah next time masuk tandas pakai topeng. Power ranger ke, ultraman ke, kamen raider ke.

gabanMorka said...

ko pernah terfikir?

ko tgh sibuk tatap cermin sambil cuci muka

keluarlah rerambut panjang mengurai dari lubang sinki tu



hehehehehehe

sha :) said...

i pun takot gak..
gosok gg kat dapur..
pas siap, bru msuk blik air

Myra Z.A said...

haha.hanis,i pun sama do sanggup tak nak tutup mata bila basuh muka sbb takut nak bukak mata lepas tu.lepstu bila masuk toilet untuk buang segala yg patut takut nak pandang atas.yg mcm cite mak limah tu.hahahhaha.boleh tambah cerita seram u lepas ni.

zz nbl said...

ahaha. sama lah ngn i.
tp i suka buat buat berani.
pandang je cermin tu.
konon2 x rasa apa ah.
padahal takut gila nk matiiii

SagaPutih said...

somehow, i laugh reading ur entry hahaha

rumah aku, dua2 toilet takde lampu, nak tuka lampu, kena panjat tangga and the best part, rumah aku takde tangga yang tinggi tu. ada tangga 4 step je.

adik2 n mak aku masuk toilet guna lilin, aku malas nak nyala lilin, so imagine kalau nak masuk toilet time2 pagi atau tgh malam.

Akhelaken said...

mule cite mcm suspense jek,last2 xde gak hantu yg muncul..
eh,knp botol pencuci muka tu mula2 merah.. tibe2 bertukar biru pulak? hantu punye kerja ka tu? eeee...

Syida said...

hantu kat cermin memang seram...naik gak bulu roma biler time mlm2 masuk toilet kan...hahaa

Farahain M. said...

seriously, i pun feel the same way too. tak suke tgk cermin kt toilet especially time mlm..hee
btw, ur drawing cute lh ;p

| Larasephia | said...

hahahaha
penakut gila u nie hanis!
basuh muka sampai tak berani pejam?!!! LOL :p

dulu masa aku budak2 sekolah pun aku penakut jugak..
tapi once dah duduk hostel kt ipt yang sememangnya dihuni makhluk2 selain manusia ,terus jadi berani. siap ada sesi berdialog dengan hantu lagi. hehe

takpe babe, chill.
lama2 nanti datang la keberanian kau tu.

steady babe!

Hanis Manis said...

@matahari: wei!!!! sampai hati. aku cuak menggigil kot masa buat entri ni. ciss! hee.


@delarocha: agak ah! dengan mata merah bagai. haha.


@darkhalf: eee kan dah cakap nak buat haritu. tapi ni seseram yang aku mampu lah. seram kan? seram kan??! CAKAPLAH SERAMMM!!!!


@GG: tak leh! nanti membataskan pandangan sekililing!

Hanis Manis said...

@gaban morka: KAU MEMANG SERIOUS KE NAK CAKAP MACAM TU WEI? ARGGGHHHH! oke so, lepas ni aku akan tengok sinki. atau serentak.


@sha: haha. tu boleh lah kalau ada dapur. kalau kat hostel tade dapur.
:(


@myra: eeeeee betol betol betol. i pon takut gak camtu. tpi i lagi takut yang cermin tu. eee bodoh ah hantu kak limah tu! *letakkan kesalahan pada orang lain*


@zznbl: kan babe? sbb mama i kata, kalau kita nampak takut, lagi dia suka. wth.

MATAHARI said...

kau nak buat theme apa pulak lepas ni?



aku tak kering gelak lagi ni. hahahahahahahah

Hanis Manis said...

@saga putih: kalau aku tak nak imagine boleh dak? i had enough imagination that scare the hell out of me. :(


@aklehaken: memang ah. aku tak pernah pun nampak hantu kat cermin, its just me being silly paranoid. and oh, memang hantu tukar lah tu. *okay sebenanye aku dah tersilap kat situ. hihi*


@syida: kan babe kan? kan?


@farahain: heee. thanks babe. :)


@larasephia: yesss i memang sumpah penakot. and bila u cakap MASA BUDAK2 SEKOLAH buat aku rasa down sekejap. haiyaaa. i dont think the courage will come. i just pretend to be one. ;P

hana sudradjat said...

saya gelak gila2 bila baca ni.rasa kelakarlah.hehe.no offence,though.sy pun takut kalau nk pergi tandas malam2 ni.tp bila baca ayat dan gmbr mata yg terbeliak tu,gelak x henti-henti. OKAY,I CANT STOP LAUGHING.HELP!

Hanis Manis said...

@matahari: hihi jahat gila oh! bergantung pada imaginasi yng datang macam hujan lalu tu. heeeee.



@hana: eeeeeeee sama macam matahari tu! takut lah babe. betol. memang mata sy terbeliak macam tu!

Mia L. said...

AHAHAHAHAHAH.
sangat WTF TROLOLOL.

Macam kakak gua kalao pergi tandas.
Lari pecut ble i tak temankan. AHAHAHA

ghost writer said...

mata aku tak berkedip antara tengok gambar yang kau lukis dengan ayat kau..turun naik bijik mata aku..biar pedih janji aku hayati.huhu

tuh lar kalau dari kecik dimomokan dengan citer2 macam tuh..aku toilet aku tak kisah pegi pukul brape pon..janji toilet tuh terang bukan macam dalam citer,jap hidup jap mati..jawabnya aku pecahkan terus..pakai lilin lagi ok..tenang.

Hanis Manis said...

@mia: kalah pelari pecut negara wei. hihi.


@GH: rasa berpinar tak mata? hee. hantu lampu pon memang aku tak suka. buat suspen je. tapi kalau pakai lilin lagi cuak oh!

Is said...

dah macam2 filem seram aku dah tengok. samaada tgk kat wayang atau sorang2 kat umah sambil tingkap terbuka. tapi, aku hairan sebab tak ada langsung perasaan seram terbit dalam diri aku. maybe aku mmg tak berperasaan kat filem genre seram kot. maybe sbb sebelum ni aku ada pengalaman hantu tercegat dua kaki depan aku, adik aku keba rasuk dan pernah kena kacau masa menginap dekat hotel kat PD dulu. tu pasal aku jadi lali. filem yg pernah buat aku seram setakat ni, "Final Destination" jer..

sora said...

tak seram punnn..
lawak jeee ;D

Hanis Manis said...

@sora: it depends on how u define seram. ada orang yang kata post ni seram, and it make her goes to sleep early.

for me, memang seram.

vixie said...

Comel HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAAHcomel gilaaaaaaaaaaaaaaaa!

Hanis Manis said...

@is: eeeeeee. takot gila wei pengalaman kau. mintak simpang. tapi en, final destination bukan cerita hantu. tapi memang seram ah. heee.



@vixen: suka tengok u gelak sampai macam tu. :)

lavender harum wangi said...

aku tak sampai hati nak takut bila tgk lukisan kau yg beliakkan mata tu. KAH KAH KAH :D

Is said...

aku cuma seram tgk kematian orang yg dasyat2 jer..

Enaj said...

+Adui, finally, I'm here, it's so funny. Haha.
+Honestly, I'm afraid 2 look at any mirrors.
+But I tell myself, y am I afraid of my own reflection? Haha. xD

lavender harum wangi said...

weh, kitorang ada buat zine tajuk hantu. ko nak tak join hantar entri ni?

Hanis Manis said...

@cik lavendar: sioddd je. haha! zine tu ape? hihi.


@Is: ish. semua orang pon. :)


@jane: hurahhhh! but sometimes our own reflection looks scary. :P

lavender harum wangi said...

kitorang kumpulkan entri2 sape2 yg nk join based on tajuk yg dibagi, so jadikla zine.

ni zine #1 : http://www.mediafire.com/?as477xw1f2au0be

ni zine #2 : http://www.mediafire.com/?56f4p4xq1zbznz5

untuk zine #3 kitorang buat tajuk HANTU. Try la tgk dulu zine sebelum2 ni. Kalau nak join, jom la. Hantar kat email ni : kakiblogger@yahoo.com :)

aisha said...

Khas untuk Hanis, aku ade byk cerita seram kat ukm nih. Nak dgr x nak dgr x?

ah comel gila ur drawings. esp part cuci muka tuhs. :):)

Hanis Manis said...

haha! tak nak lah cik aisha oi! hihi. thanks! :))

RastaMat said...

ahahahahaha..
join matahari gelak2..
tapi memang seram pon..
huh..

Shukri Mohd Ali said...

hantu eh? hehe :)

SagaPutih said...

beb, gua rasa blogger sekarang selepas di jajah vlog bodoh, sekarang ni semua nak doodle mcm lu haha

MATAHARI said...

aku setuju komen sagaputih.



Kami daripada.....
Universiti Malaya (UM), Kuala Lumpur
Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Selangor
Universiti Putra Malaysia (UPM), Selangor
Universiti Sains Malaysia (USM), Pulau Pinang
Universiti Teknologi Malaysia(UTM), Johor
Universiti Malaysia Pahang (UMP), Pahang (dulu KUKTEM)
Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Kuala Lumpur
Universiti Utara Malaysia (UUM), Kedah
Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), Sarawak
Universiti Malaysia Sabah (UMS), Sabah
Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Perak
Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Negeri Sembilan (dulu KUIM)
Universiti Teknologi MARA (UiTM), Selangor
Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Terengganu (dulu KUSTEM)
Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), Johor (dulu KUiTTHO)
Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM), Melaka (dulu KUTKM)
Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Perlis (dulu KUKUM)
Universiti Darul Iman Malaysia (UDM), Terengganu (Kini UniSZA)
Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Kelantan
Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), Kuala Lumpur (dulu ATMA)

Politeknik Ungku Omar, Ipoh, Perak
Politeknik Sultan Haji Ahmad Shah, Kuantan, Pahang
Politeknik Sultan Abdul Halim Muadzam Shah, Jitra, Kedah
Politeknik Kota Bharu, Kok Lanas, Kelantan
Politeknik Kuching, Kuching, Sarawak
Politeknik Port Dickson, Si Rusa, Negeri Sembilan
Politeknik Kota Kinabalu, Kota Kinabalu, Sabah
Politeknik Shah Alam, Shah Alam, Selangor
Politeknik Johor Bahru, Pasir Gudang, Johor
Politeknik Seberang Perai, Permatang Pauh, Pulau Pinang
Politeknik Kota, Melaka, Balai Panjang, Melaka
Politeknik Kota, Kuala Terengganu, Kuala Terengganu, Terengganu

Kolej Kemahiran Tinggi MARA (KKTM)
Kolej Matrikulasi Perlis
Kolej Matrikulasi Kedah
Kolej Matrikulasi Perak
Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan
Kolej Matrikulasi Melaka
Kolej Matrikulasi Johor
Kolej Matrikulasi Pahang
Kolej Matrikulasi Labuan
Kolej Matrikulasi Pulau Pinang

Sekolah Menengah Sultan Abdul Halim
Sekolah Dato Abdul Razak
Sekolah Menengah Kebangsaan Tengku Sulaiman
Sekolah Menengah Kebangsaan Putra
Sekolah Menengah Kebangsaan Raja Puan Muda Tengku Fauziah
Sekolah Menengah Kebangsaan Sanglang
Sekolah Menengah Kebangsaan Syed Ahmad

TADIKA Perpaduan Kampung Alor Bakong
TADIKA Kemas Taman Pelangi
TADIKA Kemas, Kampung Attaduri
TADIKA Pelita, Taman Langkap Jaya
PUSAT ASUHAN TUNAS ISLAM(PASTI)

Majlis Pewakilan Pelajar (MPP)
Ketua Pengawas
Ketua Pengawas Pusat sumber
Ketua Kelas
Penolong Kelas
AJK Kelas
Ahli Surau Sekolah (ASS)
dan
semua Pelajar – pelajar …………………....
MENYUKAI ENTRI anda!!!!
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶´´´´´´´´´´¶¶
´´´´´´¶¶¶¶¶´´´´´´´¶¶´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´´´´¶´´´´´¶´´´´¶¶´´´´´¶¶´´´´¶¶´´´´´¶¶
´´´´´¶´´´´´¶´´´¶¶´´´´´´¶¶´´´´¶¶´´´´´´´¶¶
´´´´´¶´´´´¶´´¶¶´´´´´´´´¶¶´´´´¶¶´´´´´´´´¶¶
´´´´´´¶´´´¶´´´¶´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´´¶´´´´´´´´´´´´¶´¶¶´´´´´´´´´´´´´¶¶´´´´´¶¶
´´¶¶´´´´´´´´´´´´¶´´¶¶´´´´´´´´´´´´¶¶´´´´´¶¶
´¶¶´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶´´´´¶¶´´´´´´´´¶¶´´´´´´´¶¶
´¶´´´´´´´´´´´´´´´¶´´´´´¶¶¶¶¶¶¶´´´´´´´´´¶¶
´¶¶´´´´´´´´´´´´´´¶´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´¶´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´¶¶´´´´´´´´´´´¶´´¶¶´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶´´´´´¶¶´

Hanis Manis said...

@sagaputih: i take that as a compliment. thanks. :)


@matahari: haha.

jap, HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA.
siap ada explanation (dulu atma) lagi. haha!

thanks. seriously. :)

ashraf said...

saya like entri anda.

alia shahira said...

WEH sumpah same wehhhh!! cuak nak mati kalau basuh muka malam2 eh pagi2 kot! huahuahuaaaaaa.

Mutiara Bernilai said...

haha..slalu mrasai perkara yg same..lg2 nak bgun subuh.. :P
alasan~!

s.u.h.a said...

hahaha. kalau aku memang takan pi toilet. sanggup kencing kat tilam :)