Saturday, February 19, 2011

jangan salahkan ibu yang mengandung

salahkan ikan gapi yang bertelur dalam perut.


ikan gapi berenang renang.
kemudian encik gapi dan cik gapi beradu asmara.
lalu, cik gapi mengandung.
tak nampak kan? mari lihat dekat dekat.


ya. inilah cik gapi yang mengandung.
comel kan perut cik gapi?
dalam tu ada telur ikan.
tak nampak? mari tengok Xtray.


haaaa, itulah telur ikan gapi.
banyak tau, beribu ribu.


setelah beberapa hari, telur cik gapi pun menetas.
menetas dalam perut! fuyoo.
tapi cuma beberapa ekor je yang akan hidup dalam beribu ribu tu.


setelah menetas, cik gapi akan keluarkan anak anak dia dari mulut.
plupp plupp plupp keluar sekor sekor.


dan mereka hidup bahagia sekeluarga.
weeeeeeeeeeeeeee.







*****************************************

mungkin dah ramai yang tahu ikan gapi bertelur dalam perut. tapi saya baru tahu harini. jadi, post ini adalah tanda keterujaan saya dan sebagai info kepada mereka yang masih tak tahu.


ikan gapi comel comel rasa macam nak picit guna tangan bagi mati. weeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.


18 comments:

padgie lee said...

hahaha i pun baru tau gak ah.

kassim said...

best! comel! :))

Hanis Manis said...

@padgie: ahahahaahaha. i semangat kot tanya semua orang, google bagai. haha. semalam i suruh si kassim tu duduk depan akuarium tunggu sampai dia beranak. haha.


@kassim: haaaa bapak ikan. heeee.

padgie lee said...

hahahahahhhaa thamks for the info lah!

ghost writer said...

sekurang-kurangnya gapi tidak dikatakan memakan telurnya sendiri..haha

nurulatiqah said...

hey, mana ada anak ikan gapi keluar dari mulut lah :O. Dia keluar dari perut ibu tu ada lubang. Hmmmmmmmmmmmm

ezzaazman said...

ohkayyy, thanks for the info.
i baru tahu.
HAHA

The Rebel Kid said...

waahhh. baru tahu. i owes love learning about animals! terima kasih sebab kongsi. hehe^^

Hanis Manis said...

@GH: betol tu. haha.


@tick: ish my mom kata keluar ikot mulut. i google siap, dah buat interview siap. semua cakap keluar ikot mulut. ish, ni yang i nak tunggu depan aquarium ni!


@ezza: yay! ada geng!


@rebelkid: i pon sama. seriously. macam amazing gila kan? hee.

sastraboy said...

haha. nice one lah hanis!

| Larasephia | said...

jangan TAK picit
cuma
make sure bukan yg sedang mengandung lah
itu kejam sangat pulak kannn...

Hanis Manis said...

@sastraboy: haha. weeeeeeeeeeeeeeeeeeee :)


@Larasephia: hihi mesti macam saiko gila kalau i gi picit ikan tu kan? tapi serious i geram mampos!

Dark Half said...

thnx for sharing. pasni nak beli la jugak ikan gapi suami-isteri tgk cane anak2 dia menetas

.arif.sudoku.chotte.bobo. said...

sorry.
have been stalkin you.
i miss ya drawing.
:D

nurulatiqah said...

alamak, xtau lah ni jenis gapi lain kot hihi. dulu i penah tunggu dpn aquarium tp i rasa dia keluar ikot perut. atau mungkin itu sbnrnya mulut? ahaha :P

luna said...

kau lukis sendiri? wow. teringin nak tengok

Hanis Manis said...

@luna: yess i did. guna paint. :)
i pun teringin nak tengok dia beranak dari mulut.

Naddia Redzuan said...

hye, u punya doodles comel gila lah :D suka.