Wednesday, August 3, 2011

this is the thing about blog.



"Orang melayu ni allergik gila dgn perkataan liberal dgn sekular? Kafirkah mereka yang liberal dan sekular?"

"Puasa ni jadi diri sendiri. Jangan puasa sebab orang atau pegawai JAIS. Jangan puasa sebab takut malu. Puasa - sebab kau sendiri nak puasa."

"hanya orang hipokrit je yang bencikan hipokrasi, because, either we realize it or not, we tend to hate something that closer represent ourselves rather than not."

"for me being liberal is the best damn thing ever in this world. Being secular is cool for me, sebab aku tak perlu nak berpura-pura dengan kepercayaan aku for sake nak pleasekan hati semua orang."





kadang kadang aku takot baca blog.

sebab the power of blog, you have to know.

memang blog kau, kau punya. apa kau tulis, kau punya pasal. tapi apa kau tulis boleh mempengaruhi orang, tak kiralah siapa pun kau. with a little bit quote here and there, good languange written, big names stated - people will fall for it. lagi lagi manusia absorber tanpa akal.

some writings leave big impact - either negative of positive. some buka mata kita luas luas. some boleh buat otak kita fikir all day long. and some can make us reevaluate our own stand.

and other some, leave us blankhead - baca, baca, baca, gelak, gelak, maki sani sini sikit pastu tekan butang merah.

aku tak tau so far, tulisan aku ada pengaruhi orang atau tidak - in either way.

kalau kau baca blog aku and change your stand to even worse, aku tak mampu nak tanggung dosa tu. dosa aku dah cukup banyak. see, cakap pasal dosa pulak sekarang.

kadang kadang aku suka jugak kalau kau baca blog aku just for the sake of reading it.

apa point aku tulis post ni, aku tak sure. tapi tiba tiba aku rasa, manusia kena lebih banyak membaca. by membaca i mean, with the use of brain. bila kau rasa, kau agree dengan point someone, baca lagi yang lain. baca banyak banyak sampai kau boleh cari stand kau sendiri dan bukan ikot belakang bontot orang yang kau rasa dah cukup kool dan betul.

bagi aku, itu lagi bodoh.

yess, aku cakap ni tepat pada diri aku.

kau akan jadi lagi kool dari orang yang kau rasa kool bila kau nilai things from diverse perspectives. that, my friend, you have to learn about ambiguousness.

again, i have no point for saying all these, but if you can conclude a point from a pointless view, bagitau aku. kau memang awesome.











#notakaki: as a mere sociologist, i now do agree with one stand ; words are human greatest weapon.

13 comments:

bujal X said...

saya da baca entri tu~kemain diorang debat~keh keh~~tapi yang penulis tu cakap ada yang pro dengan kontra~cuma yang membaca haruslah ada letak filter kat kepala~keh keh~~

*dey! mana saya punya fries??

Hanis Manis said...

@bujal: betol. and the writer happen to be one of my favorite writer. tapi tu lah, masing masing kena la install filter. well act, thats the problem. filter macam tu susah nak dapat sekarang.

Hanis Manis said...

@bujal: esok kerja aku harap tak kena goreng fries lagi. adoi. btw, aku kerja McD Kuala Selangor. haha.

bujal X said...

Mc D kula selangor eh? mcD yang baru bukak tu eh? dan tahukah kamu eh? saya kampung dekat jeram eh? hujung minggu ini eh? saya balik kampung eh?

eh eh eh~~

Hanis Manis said...

@bujal: i cant believe this eh. haha. yup yang baru bukak tu eh.

eh eh eh~~

mikhaelahmad said...

socionlogist tu natang pe?

Enaj said...

"for me being liberal is the best damn thing ever in this world. Being secular is cool for me, sebab aku tak perlu nak berpura-pura dengan kepercayaan aku for sake nak pleasekan hati semua orang."

Aku support totally. =)

Lucifer said...

you can make the brain filter with a just view. too long to interpret, but april's analogy, we choose what we eat.


aku suka baca blog kau sebab kau boleh timbulkan humour dalam sebuah doodle biasa.

yup, kena banyak membaca, memerhati, dan mengimbas kronologi peristiwa yang berkaitan. and indeed, bukan ikut belakang bontot tanpa stand sendiri.


haha, nice perspectives from yours.

you do make me addictive for adam's family.

hana sudradjat said...

so conclusion?

we cant just read something and just simply internalize everything.

we have to evaluate,think,judge and think all over again.whether we agree/disagree.or half agree and half disagree.

like u said,read a lot.so we can decide which one we want to stand for.cos once we read a lot,we will be reading many kinds of opinions just for one particular topic.and based on the 'hujah-hujah',we will start thinking and make our own conclusion.

yes you are right-words are the greatest weapon.i'm scared too actually. *gulp*

delarocha said...

baca blog orang lain sekadar mahu melihat mereka bercerita mengenai apa yang mereka fikirkan.

Hanis Manis said...

@matt: its S O C I O L O G I S T, dude. google my friend, google it.


@jane: whats ur supportive statement then?


@lucifer: we choose what we eat. great. erm, by humor u mean crack humor is it? i janji lepas ni addam family! serius! haha.


@hana: *gulp*


@delarocha: betol jugak. kadang kadang lah. hee.

Lucifer said...

-.-" Probably I like crack humor cause it makes me laugh instantly.

oqi said...

"kalau kau baca blog aku and change your stand to even worse, aku tak mampu nak tanggung dosa tu. dosa aku dah cukup banyak. see, cakap pasal dosa pulak sekarang" = Humans are dynamic being, not a static being :D

BUT..... we have to....

SYNTHESIZE = "bila kau rasa, kau agree dengan point someone, baca lagi yang lain. baca banyak banyak sampai kau boleh cari stand kau sendiri dan bukan ikot belakang bontot orang yang kau rasa dah cukup kool dan betul." - tahniah blog owner, ini solution yang sangat tepat! :D

This entry contain of the most crucial thing that everyone have to read, think and learn.

"Hai orang-orang beriman apabila dikatakan kepadamu: "Berlapang-lapanglah dalam majlis", maka lapangkanlah niscaya Allah akan memberi kelapangan untukmu. Dan apabila dikatakan: "Berdirilah kamu", maka berdirilah, niscaya Allah akan meninggikan orang-orang yang beriman di antaramu dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan beberapa derajat. Dan Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan"

Surah Al Mujaadilah ayat 11