Thursday, September 30, 2010

lets just fall in love again

facts day: money isn't made out of paper, it is made out of cotton


lets just pretend baby
that you've just met me
and i never seen you before
i'll tell all my friends
that i think you're staring
and you say the same to yours

and i call you in three days
not too soon, not too late,
and i'll ask your roommate if you're home
you call me on Thursday
and we'll hang out all day
then fall asleep on the phone

and oh, i'll hold your hand when we drive
and we'll lose track of all the time
and we'll tell everyone
that we aint never felt so alive

i wanna fall in love with you again
i dont have to try
its so easy
who needs to pretend?
but because its so funny
lets just think about it honey,
lets just fall in love again

.............................................................................

hey apple, lets just fall in love again.

30 September 2010

mari jadikan hari ini hari berfakta.

..................................................................................................

a normal human cannot lick their elbow.

a lion mate 50 times a day.

it cost 7 million to built a titanic but 200 million to make the titanic movie.

elephant is the only mammal that cannot jump.

women blink twice than man.

turtle can breath through their butt.

dolphin can sleep with one eye open.

average 200 people make love a day.

"i am" is the complete shortest sentence in English Language.

Mel Blanc (the voice of bugs bunny) is allergic to carrots.

the average person has over 14650 dreams a year.

..................................................................................................


everything that guys know about women: none.

and and kalau bangun tidur terkejut boleh menyebabkan selsema. haha.

Wednesday, September 29, 2010

i cant let you die, without me by your side

"within the short moment i close my eyes when kissing you, i miss you"

Tuesday, September 28, 2010

Ledang, Johor

sebelom mula, meh cuba jawab teka teki ni:

Apakah perbezaan lampu stadium dengan lampu bilik?


"Hanis, kau nak gi Johor tak?"
"nak" (sambil kunyah burger)
"okey jom, datang foyer sekarang."
"errrrrrrrrr"

Ha macam tu lah caranya aku dapat pergi ikot BaktiSiswa ni. More or less, there are 30 students from my beloved Kolej Tun Hussein Onn yang ke Ledang, Johor for Program Khidmat Komuniti dan Anak Angkat. Few Palapes students and others are civilian yang masuk tarian and whatever crap. So here we go. yeeeeeeeehhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaa!

the journey




baju kuning tu is our tshirt program. eventhough baju tu besar, i like it.
obviously, because its yellow.

majlis perasmian


pernah jumpa penanggah sekecil ini?
heeeee. comel.
jap, penanggah tu ape? aku main agak je.


this is what they call zapin. Johor kan famous dengan tarian zapin.
tapi en, diorang memang kena senyum camtu 24 hours ke?
and and tak pening ke kepala asik pusing pusing je?
da lah menari sampai habis satu lagu pulak tu.
hebat.


we were forced to join koir.
memang memalukan sebab da la duduk depan sekali tapi tak tau nyanyi,
ha memang aku tau sangat nyanyi lagu johor.
tu lah kau, pendek sangat nape tah. kalau tak, boleh duduk belakang.

malam kebudayaan


persembahan okestra traditional dari pelajar sekolah rendah Cina somewhere there.



persembahan tarian inang dari pelajar KTHO.


there is one group of what they call ghazal.
ghazal ni macam music box.
they will play non stop macam bila kau masokkan syiling.
the difference is, diorang nyanyi live.
i wonder perempuan tu tak penat ke wei.

oh tapi yang baju biru tu bukan penyanyi ghazal.
itu YB daerah and his wife.
diorang memang suka sangat karaoke.

homesweethome

"awak bawak laptop tak?"
"err tak. kenapa, pak cik nak pinjam ke?"
"eh tadelah. kalau awak bawak, boleh online. rumah pakcik ada streamyx"
"woaaaahhhhhhhh"

i thought bila pergi program anak angkat ni, dapatlah merasa duduk rumah kampung yang ada toilet kat luar rumah or something like that. tapi tu lah, dapat pulak jadi anak angkat rumah setiausaha kampung. ada astro, rumah besar enam bilik, bilik ada aircond, rumah ada wireless, toilet ada heater. haihh. hebat betol. rumah aku pon baru empat bilik, wireless pon tade. cehh.

)




these are my parents and my siblings.
Dalila 20, Haris 21 and Hadi 21.
i'm the youngest. =)
(dapat jugak merasa jadi anak bongsu)


oh, tujuan gambar ni is to show the name of my parents.
tapi macam aku overshadow en? tamak betol. haha.
Hj Zainal Ariffin and Hjh Misnah.

program motivasi


Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Tangkak
kitorang bukan join motivasi tu, tapi kitorang jadi facy.
woot woot. cool en? en? en?


hanis, please stop crapping.
ape tah membebel banyak banyak.


this is a game kitorang main.
it is call, First Impression.
take a piece of paper and stick at your back.
let other people write their first impression about you.
ha macam tu lah main dia.

"rambut awak cam nenek saya, comel" (yaya gila)
"manis"
"akak cantik"
"muka cam ala palistin girl" (errrr)
"sporting"
"hyper active"
"keding" (yaya lagi)
"tak sikat rambot" (aku tade sikat do)
"macam budak sekolah" (yah right megat. awet muda, biasalaaa)
"rambut u gugur, i nampak" (okey, perempuan mana rambut tak gugur?)


best facy partner.
Megat Hakimi, he talks a lot and salah cakap a lot.




pic ni cantik sikit sebab curi dari megat.
cantik sikit je okey.

balik dari sekolah, kitorang pergi open house rumah pengetua sekolah tu.
satu bas pergi. meriah rumah dia.
siap karaoke sampai hujan kot.

program masak masak




ohh jangan salah faham.
bukan aku yang buat ketupat ni.
its just that ketupat ni sangat besar boleh buat bantal.
menarik. hee.

majlis hari raya


selendang ni mak angkat bagi.
selendang nipis kain cotton, sangat cantik.
yesss, i get the intended meaning okey.


program jalan jalan bersama keluarga angkat
venue: Tanjung Emas, Muar




Dataran Tanjung Emas


Masjid Istana.
okey tak, aku tipu.
nama tu aku yang bagi sebab macam istana en?

banyak lagi picture tapi abang angkat lembab nak upload.

program gotong royong
tempat pembersihan: tabika and dewan



feeewwwiiiit. cuba kalau kat rumah buat macam ni.
confirm mama pengsan.


dah alang alang kat tabika en. heee.
gemok, nak turun tu tersangkut.

lepas gotong royong tu, kitorang pergi beraya tanpa diundang di rumah keluarga angkat kawan dan dengan tak malunya, siap lepak lepak tengok senario pastu tak ingt nak balik. haha.

pukul 2 lebih majlis penutup and then pulang ke UKM.

oh, i got duit raya, kain batik and kerepek kerepek dari mak angkat.
kain batik tu tak tau nak buat apa. hmmm.
(mungkin satu lagi intended meaning kot)


credited to, cik yang pelat D.

i like this picture most of all.
hey, i cant lie, i love kids okey.
serious ni.



dah habis fikir teka teki dah?
jawapan dia, bila ada game, lampu stadium buka tapi lampu bilik mestilah tutup!

haha. bodoh.

Monday, September 27, 2010

Law of Inertia

our body retains to its state when velocity increases.

i just got back from Ledang, Johor for Program Khidmat Komuniti dan Anak Angkat under BaktiSiswa KTHO.

and i'm like super tired. my body and my mind just undergoes the law of inertia when the time is keep moving. tak boleh ke masa tu berenti kejap eh? sighhhhh.


oh, i will update later on my journey there. tengah tunggu picture from everyone.
till then, toodles.

Wednesday, September 22, 2010

moment of touched, just fill the air

"today in lecture hall, a guy just make me cry"

harini semua orang in my course kena pakai baju raya gi class. menarik gila. bewarna warni betol. dengan sampin, songkok, baju kebaya bagai. like usual, i dengan myra wouldnt care less. kitorang just pakai baju kurung. simple is perfect kan? lagipon memang tak lah nak pakai baju kebaya naik turun bas.

okey, so the class went well- like always. but suddenly, by the end of the class....



a guy with blue baju melayu complete with songkok and sampin comes infront of the lecture hall and start talking on the mike. at first, me and myra *okey, myra and i* was like, "alaaaaaaaaa ape lagi mamat ni? lapar ni!" but then, the topic of the speech he wants to deliver just make our mouth shut. the topic was Nurul Nadia.

here are some of his speech that i could recalled.

"emmm, my speech today is about Nurul Nadia. she's the girl in blue with yellow scarf right infront of me and she is my girlfriend. i knew her not long enough, just a few months back, but i felt like i really know her. i felt in love with her since i read her blog. i just felt that she express herself truly there. she's quiet but in her blog, she talks a lot. that's why i like her. she is really really special. i never expect she would except me, but i'm grateful she does. 20 years ago, my life was okay, but now, having her, my life just seems perfect. today is a very special day for my special girl because today is her birthday. i wanted to give her something special, i wanted to give her my life if can, but for now, this is for you nadia."

handling her a cute little box and with tears, the girl accept it.


at the moment, i just felt like its the moment of theirs. the rest of us was gone. the girl cried as the guy was talking; expressing his heart out. i imagine what she felt inside her. touch? amaze? happy? or maybe she just felt so in love. i remember the last sentence of the guy, more or less it sounded like this.

"i wish you a happy birthday. nadia, i love you so much."



there was a silence space between me and myra at the moment. we both just lost in our own thoughts. i wonder what she's thinking. but i guess she just felt the same as i saw tears in her eyes- just like mine. the situation gives me goose bumps. it makes me shiver. i look at her and say, "babe, you rasa ada orang nak buat kat kita camni tak?"


before this, i thought i was someone. someone special. i can make a guy go crazy if i want and that is freakingly true.

but when the guy saw something in her that makes her the most special girl in world, it makes me felt as if i'm a nobody. i just felt so small.


i want to be appreciated for what i have inside.

i want to make someone else life seems perfect.

i want to feel to be loved by someone that love me for what i am.

ermmm, i cried because....
i wonder, can i have what i want?

if you are the kiss

i know i'll be the hug.
XOXO

All I Want Is You

video

by, Barry Louis Polisar
from the movie Juno.





Sunday, September 19, 2010

assignment with S.

1 minute speech.
exotic food speech.
15 minutes workshop speech.
essay on racism.
presentation anak derhaka.
research on child abuse.
report anak derhaka.

mother F.

lain kali, kalau bagi cuti tu, cuba ikhlas sikit. cuti means cuti jelaaaaaa.
bagi assignment banyak banyak, macam mana nak cuti?



i wish i can just kill you, cik assignment.
kau ni serabot lah.




bakat doodle dah makin hebat.
and semua perempuan yang hisap rokok bukan hot sangat pon.

superb eid's chronology

btw, facebook boleh jadi sangat sangat menyakitkan hati.
tak rasa begitu?

First Eid, 10 September 2010, One Utama, TTDI.

Hanis Fahmy: kebaya nyonya, batik sarung and a pair of predictions high heels.
Hatiqah Fahmy: cotton baju kurung with superb body cutting and a pair of cotton flat shoes.

"kakak jom lari bukak kasut nak?"

"jom!"


the fact we are at the ground floor of new wing to get to the upper floor of old wing. woaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhh. and yes, we really really run, mind you. we ran like bitches getting free condom and free F. haha.

hey sister, i had a great time running. despite semua orang pandang and laugh at us, we get there on time kan? high five!

and and lucky kita both had a red nail polish dekat kaki kan? baru nampak cam rare plus classy. haha.

oh yah, the reason of it is, kitorang dah lambat masok cinema do. :D



i lupa tangkap gambar my sis. sighhh. kena banyak makan kismis ni.
but she really is gorgeoussss. macam kakak dia laaa. lalalalalalalaalala.

i hate you, shoes.

Second Eid, 11 September 2010, Kg Bukit Cherakah, Ijok.


Hanis Fahmy and beloved closest cousin, Ridwan.

Wan: jom kita main kahwin kahwin nak?
Hanis: nakkkkkkkk! tapi, siapa nak jadi anak kita?

Wan: eh, baru kahwin mana ada anak. kita kena tidor sama dulu!

Hanis: ooooooooooo okey okey.

that was 10 years back.

we are really close. superbly close. we slept together, memancing together, panjat pokok together, mandi together *OMG*, everything was done together.

now, after 5 years of not going back kampung, wei asal kau dah lain do?

dah tinggi, dah ada janggut sikit sikit, suara dah lain, waaaaaahhhh, kau dah besar. handsome betol. :)

ish gila malu do aku ngan kau. tak tau mana nak letak muka. kenapa laaaa kau duduk kat depan aku, nak makan kuih raya pon segan. haisshhh. tah hape hape tah kita dulu en? haha.

aku ingat lagi, dulu kita rapat mampos en. sampai mak kau dah anggap aku macam anak dia. ajar aku buat kuih, potong bawang, lipat karipap *errr i mean yang lipat kat tepi tepi tu, tak tau nak panggil apa*. bapak kau pon selalu bawak aku naik jip pastu main main kat kandang kambing dia.

bila nak balik KL, mesti aku rasa sedih. sebab tak dapat nak main dengan kau dah. dalam kereta mesti nangis pastu buat promise dalam diri, cuti nanti, aku nak balik lagi. but tu lah, masa tu cepat je berlalu. kau masok asrama, aku masok asrama, kau belajar kat sini, aku belajar kat sana, haihhh.

no no stop it hanis. stop blaming others. kali ni, aku tau, aku yang salah, aku dah lama sangat tak balik kan?

Sekarang aku dapat tau kau dah kahwin, dah ada anak sorang, Afiqah Amani.

wooooooooooooooaaaaaaaaaaahhhhhhhh feeeewwwwwwwwwwiiiitttttttt!

orang orang tua kata, masa kecik kecik jangan main kahwin kahwin, nanti lambat dapat jodoh. sekarang kita dah tau, sah diorang tipu. kau baru 21, dah ada anak satu. darn it, sumpah aku jeles.

emmm, aku tau sekarang kau dah jadi bapak orang so kau tak mungkin baca blog aku, tapi ada benda yang aku nak bagitau kau tapi tak terkata that day. yelah, terharu sangat kan. sebak gila tak sempat pergi kenduri kau.

aku just nak cakap, semoga rumahtangga kau berkekalan sampai bila bila. and and sebenanya, aku yang curi anak ayam kau dulu. hee.

wei wan, kau patot tunggu aku do, ha tengok sekarang ni, tade sape pon nak kat aku. isk.


purple is awesome.


Third Eid, 12 September 2010, homesweethome.

bored. bored. bored.

tade sape pon nak ajak gi raya ke?
*sigggghhhhhhhh*

tengok Tv, makan kfc, tengok tv, window shopping, tengok tv, baca mastika, main game, tengok tv, baca mastika, makan kfc......
*double sigggghhhhhhhh*

Haqim Fahmy and Hatiqah Fahmy went to Hadyai. *triple siggggggggggghhhhh*



Fourth Eid, 13 September 2010, Keramat, KL.


Hanis Fahmy; Kuala Lumpur, Malaysia.
Haqim Fahmy; Hatyai, Thailand.


"happy birthday to you! lalaalalalalala. makn ubi kayu! lalallallaal! happy birthday to you!"
"haha. sengal. ingat pulak birthday aqim?"
*aku tau dia perli*
"mestilaaaaa. abang sorang je kot. best laaa tu celebrate kat sana? jeles mampos do!"
"wei mestilaaa best wei! beer pon murah, awek pon cun! hahahaha"

"eleh whatever lah! booo!"
*sambil buat muka annoying and harap dia nampak*
"tak yah jeles sangat laaa. nanti aqim bawak balik sat katon eh? haha. bye!"


klik.

darn it abang. benci oh.
happy roxx 20th birthday, Al-Haqim.
XOXO.

.................................................................................

oh btw, rumah keramat is rumah atok belah mama. he's divorce with my nana and married another woman. dah lamaaaaaaaaaaaaa sangat tak balik, anak dia pon dah 18 tahun. haha.

so maknanya, that girl is my mom's sister which mean she's my aunt lah kan?

woaaahhh. that is sooo freaking weird.

.................................................................................

errrr dah habis dah raya. for me lah. see the irony? it ain't that superb after all kan? heee.
aku dah kata, raya tak meriah dalam family aku. kau patot bagi aku balik kampung kau do.


Happy Eid people. Maaf Zahir Batin.


update: masa aku tulis entri ni, mak aku kol cakap ada orang nak masok minang. bahahhaha. buta kot orang tu. ha berani laaa kahwin ngn aku, beli makan luar hari hari! :D

Tuesday, September 7, 2010

in the same little bubble,

meet my new boyfriend.




Adam G. Selvani, 18.
walaupun dia lagi muda, who cares.
aku still dianggap 18 lagi.

first time kitorang jumpa masa dekat wayang.
tapi dia di dalam cerita wayang, aku hanya di dalam panggung wayang.
tapi tak pe, yang penting dekat wayang.

mula mula ingat nak buat review pasal cerita Step Up 3,
tapi bila cuba nak fikir fikir,
asik fikir pasal boyfriend aku je.
distracting betol. eh bukan, alluring betol.

he's like the coolest, cutest, goddess dancer.





oh ya, nama dia masa-date-dengan-aku, Moose.
dia bukan lah watak utama, hero dia pon muka can do juga.
tapi bagi aku, kalau tade boyfriend aku,
mesti tak best.

you see, his hair never stay still.
messy is sexy.

eh hanis, dah dah. bulan puasa ni.


footnote: sam winchester dah turun tangga nombor dua.
and and sila lah tengok cerita step up 3.

Sunday, September 5, 2010

duduk kat kolej sorang sorang buat rasa cam nak join budak palapes kawad.

budak palapes tak raya eh?

there will be some time in our life, craps happen that make us say fuck it.
and trust me, when it does, we'll say it out loud.
very very loud.

syaza adela, cheers!



i wish tumblr can be reactivate.


"siapa kat sini ambil literature?"
(dengan confident angkat tangan. confident tu penting.)
"okey so tell me, what is literature?"
"well, literature is a piece of work. its how you express your thoughts and feelings literally."
"oh. so my notes can count as literature? for me, its not literature."
"up to you then. its your masterpiece. its your thoughts. its your work. literature cant be define in objective manner. its soooo subjective."
(bercakap dengan serious tanpa senyuman. ekspresi pon penting.)
(diam. satu lecture hall diam.)
(lecturer terus membangkang. defend point point dia.)
(i dont care. my ears suddenly block. my mind were spinning round. i felt joy.)
(the fact that i could answer from out of the blue, blew me away.)

(it makes whole people in lecture hall stare too.)

wow. feeewwiiitt hanis. kalau my mom were there, i think she would be crying proudly. at least she knew her daughter learn something. or the most least, she knew her daughter dont crap all the time.

......................................................

dah nak raya. pakai baju raya 3 tahun lepas yang tak pernah pakai still count as baju raya kan?

....................................................

dah lama tak mengasah bakat main left for dead. "watch out for the hunter!"

....................................................

hey sweet little sexy boy, let's go out for a date. wear white together, like always. :)

...................................................

ayam mcd yang pedas sampai rasa berpeluh memang sedap dan addictive. mungkin pakai rempah heroine. atau mungkin juga cocaine.