Tuesday, September 28, 2010

Ledang, Johor

sebelom mula, meh cuba jawab teka teki ni:

Apakah perbezaan lampu stadium dengan lampu bilik?


"Hanis, kau nak gi Johor tak?"
"nak" (sambil kunyah burger)
"okey jom, datang foyer sekarang."
"errrrrrrrrr"

Ha macam tu lah caranya aku dapat pergi ikot BaktiSiswa ni. More or less, there are 30 students from my beloved Kolej Tun Hussein Onn yang ke Ledang, Johor for Program Khidmat Komuniti dan Anak Angkat. Few Palapes students and others are civilian yang masuk tarian and whatever crap. So here we go. yeeeeeeeehhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaa!

the journey




baju kuning tu is our tshirt program. eventhough baju tu besar, i like it.
obviously, because its yellow.

majlis perasmian


pernah jumpa penanggah sekecil ini?
heeeee. comel.
jap, penanggah tu ape? aku main agak je.


this is what they call zapin. Johor kan famous dengan tarian zapin.
tapi en, diorang memang kena senyum camtu 24 hours ke?
and and tak pening ke kepala asik pusing pusing je?
da lah menari sampai habis satu lagu pulak tu.
hebat.


we were forced to join koir.
memang memalukan sebab da la duduk depan sekali tapi tak tau nyanyi,
ha memang aku tau sangat nyanyi lagu johor.
tu lah kau, pendek sangat nape tah. kalau tak, boleh duduk belakang.

malam kebudayaan


persembahan okestra traditional dari pelajar sekolah rendah Cina somewhere there.



persembahan tarian inang dari pelajar KTHO.


there is one group of what they call ghazal.
ghazal ni macam music box.
they will play non stop macam bila kau masokkan syiling.
the difference is, diorang nyanyi live.
i wonder perempuan tu tak penat ke wei.

oh tapi yang baju biru tu bukan penyanyi ghazal.
itu YB daerah and his wife.
diorang memang suka sangat karaoke.

homesweethome

"awak bawak laptop tak?"
"err tak. kenapa, pak cik nak pinjam ke?"
"eh tadelah. kalau awak bawak, boleh online. rumah pakcik ada streamyx"
"woaaaahhhhhhhh"

i thought bila pergi program anak angkat ni, dapatlah merasa duduk rumah kampung yang ada toilet kat luar rumah or something like that. tapi tu lah, dapat pulak jadi anak angkat rumah setiausaha kampung. ada astro, rumah besar enam bilik, bilik ada aircond, rumah ada wireless, toilet ada heater. haihh. hebat betol. rumah aku pon baru empat bilik, wireless pon tade. cehh.

)




these are my parents and my siblings.
Dalila 20, Haris 21 and Hadi 21.
i'm the youngest. =)
(dapat jugak merasa jadi anak bongsu)


oh, tujuan gambar ni is to show the name of my parents.
tapi macam aku overshadow en? tamak betol. haha.
Hj Zainal Ariffin and Hjh Misnah.

program motivasi


Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Tangkak
kitorang bukan join motivasi tu, tapi kitorang jadi facy.
woot woot. cool en? en? en?


hanis, please stop crapping.
ape tah membebel banyak banyak.


this is a game kitorang main.
it is call, First Impression.
take a piece of paper and stick at your back.
let other people write their first impression about you.
ha macam tu lah main dia.

"rambut awak cam nenek saya, comel" (yaya gila)
"manis"
"akak cantik"
"muka cam ala palistin girl" (errrr)
"sporting"
"hyper active"
"keding" (yaya lagi)
"tak sikat rambot" (aku tade sikat do)
"macam budak sekolah" (yah right megat. awet muda, biasalaaa)
"rambut u gugur, i nampak" (okey, perempuan mana rambut tak gugur?)


best facy partner.
Megat Hakimi, he talks a lot and salah cakap a lot.




pic ni cantik sikit sebab curi dari megat.
cantik sikit je okey.

balik dari sekolah, kitorang pergi open house rumah pengetua sekolah tu.
satu bas pergi. meriah rumah dia.
siap karaoke sampai hujan kot.

program masak masak




ohh jangan salah faham.
bukan aku yang buat ketupat ni.
its just that ketupat ni sangat besar boleh buat bantal.
menarik. hee.

majlis hari raya


selendang ni mak angkat bagi.
selendang nipis kain cotton, sangat cantik.
yesss, i get the intended meaning okey.


program jalan jalan bersama keluarga angkat
venue: Tanjung Emas, Muar




Dataran Tanjung Emas


Masjid Istana.
okey tak, aku tipu.
nama tu aku yang bagi sebab macam istana en?

banyak lagi picture tapi abang angkat lembab nak upload.

program gotong royong
tempat pembersihan: tabika and dewan



feeewwwiiiit. cuba kalau kat rumah buat macam ni.
confirm mama pengsan.


dah alang alang kat tabika en. heee.
gemok, nak turun tu tersangkut.

lepas gotong royong tu, kitorang pergi beraya tanpa diundang di rumah keluarga angkat kawan dan dengan tak malunya, siap lepak lepak tengok senario pastu tak ingt nak balik. haha.

pukul 2 lebih majlis penutup and then pulang ke UKM.

oh, i got duit raya, kain batik and kerepek kerepek dari mak angkat.
kain batik tu tak tau nak buat apa. hmmm.
(mungkin satu lagi intended meaning kot)


credited to, cik yang pelat D.

i like this picture most of all.
hey, i cant lie, i love kids okey.
serious ni.



dah habis fikir teka teki dah?
jawapan dia, bila ada game, lampu stadium buka tapi lampu bilik mestilah tutup!

haha. bodoh.

6 comments:

iznulmuazim said...

aku baru nak jawab tapi ko dah jawab last sekali..haha

Hanis Manis said...

ah memang laaa. kau dah tau jawapan dia. tak aci!

Aku Hakimy said...

nice... aku dipinggirkan dari program ni... huuuhuh....

Hanis Manis said...

alaaaa hujung tahun ni ada lagi kat perak

Anonymous said...

cantik skit u ckp??cantik bayk kot....!!!!hahahahhahahahahhaha=P

Hanis Manis said...

megat: hahahaa. tak. cantik sikit je.