Monday, July 15, 2013

Pemuzik : Manusia Tidak Normal

Amboi tajuk. Kemain. Haha.

I had a conversation with a 25 years old, secure, career lady baru baru ni and it kinda stroke me. The conversation goes like this.

“U ada boyfriend ke?”
“Ermm.. haha. Ada kot.”
“Kot? Dia kerja apa?”
“Ermmm.. he’s a musician.”
“Oh dulu I pernah jugak dated a musician. In fact I dated the whole band and the band broke off because of me. I bercinta dgn dia punya drummer mula-mula.. bla..bla..bla..bla..”
“Haha. Kool. So sekarang u dah ada boyfriend tak?”
“I’m engaged. Kahwin tahun depan.”
“Oh great. So dia musician jugak ke macam mana?”
“Oh tak tak. Dia lelaki normal.”

Suara hati gua: normal? Normal?? NORMAL??!


I’m fascinated with the definition of normality nowadays.

Define normal. Kerja yang tetap? Gaji 5 angka? Rumah 3 tingkat ada lif? Kereta kilat kilat boleh buat cermin? Ke macam mana?

Jadi kalau gitar atau drumstick kat tangan, amp dalam beg, kereta penuh dengan kabel, tak dikira normal? Abnormal? You tell me about it.

Dulu saya dibesarkan dengan definisi normal yang amat simple: ‘ada 2 tangan, 2 kaki, 2 mata, 2 telinga, 1 hidung, boleh jalan, boleh makan’

Kalau abnormal maknanya kurang upaya, tak boleh jalan, tak cukup tangan.

Sekarang normal seems like a big word isn’t?

Menurut google, normal didefinisikan sebagai ‘mengikut standard norma, tipikal, ordinary, common, usual.”
Jadi maknanya pemuzik tidak mengikut standard? Standard apa? Ditetapkan siapa?

Saya tahu, way of living have changed, mentality changed, perception changed, thus standard changed. Evolution cause people to change, I get that. In this materialistic era, saya faham orang nak cari the sense of security. Atau lebih mudah, yang berduit. Terjamin masa depan. *cough*

Tapi bila isu ‘normal’ dibangkitkan, saya dah tak faham. Kalau dia cukup anggota badan tapi pemuzik, maknanya abnormal?

Frank Sinatra is abnormal, Morissey is abnormal, Kurt Kobain is abnormal, Bob Marley is abnormal, Thom Yorke is abnormal, Brandon Flower is freaking abnormal. If every musician in the whole wide world is abnormal, secara langsungnya semua music dalam dunia pun tak normal.  Kalau music, benda yang universal macam tu pun dah abnormal, then the whole freaking world is insane.


Who’s normal then? You? 

5 comments:

Sang Gabriel said...

ah perempuan.

Qiez Medusa AR said...

hahaha what a joke, a typicalist is.

hC said...

ask the lady, hows she define normal. i agree with your normal definition :)

RastaMat said...

Bob Marley abnormal sebab musik dia abnormal!
kalau musik normal, tiga hari je dengar lepas tu dah bosan..
mungkin lah macam tu..
mungkin..

si ngokngek said...

sampai hati that lady abnormal kan pemuzik.ahhh

gua sama with yr definition normal.hah