Tuesday, May 29, 2012

Pavlova.

kau semanis Pavlova.

harini saya nak kongsikan dengan anda cara cara membuat dessert Pavlova. Ya, Pavlova. sekarang mana ada orang makan Red Velvet dah. its so yesterday. HAHA.

saya bukan celebriti chef, bukan master chef mahupun chef wan. maka, kalau tak jadi Pavlova anda, tolong jangan salahkan saya.

Pavlova ni sebenarnya senang gila nak buat. barang barang semua senang nak dapat. kedai runcit depan rumah pon boleh. cuma kalau nak beli buah lah kena pergi tesco. alah, tapi easy ah. serious.

saya cadangkan anda belajar buat Pavlova ni. sebab kalau nak beli kat kedai 1 slice 15 hengget. buat apa bayar mahal mahal. baik buat sendiri en. mari belajar dari saya.

bahan bahan yang diperlukan ialah:


1. beberapa biji telur.
suka hati nak letak berapa pon.
tapi nak telur kuning je ya. yang putih buat scramble egg.


2. sugar caster. kalau dalam Bahasa, 'gula tebu bertapis' ya.
gula tebu yang tak bertapis tak nak.
3. tepung jagung.
4. cuka.
5. vanilla essence. (bukan dari the Body Shop)



kemudian, letak je semua bahan bahan tu dalam mixer.
letak, letak je sebanyak mana nak. apa ada hal.
tak baik membazir.


lepas tu, letak dalam bekas bakar.
kalau takde, tak pe. letak atas pinggan pon tak pe.
takde hal lah.




bakar lah selama mana nak.
kalau rasa nak garing lebih, bakar lama sikit.


kalau rajin, guna whipped cream dalam kotak.
kalau malas, guna yang tekan tekan dalam botol je sudah.



then campak je buah apa nak atas tu.
strawberry, grapes, blackberry, pisang, kiwi, ciku, langsat.
durian pon tak de hal lah.


konfem, seriously konfem akan jadi macam ni.
pretty awesome.





anda semua dipersilakan guna resipi saya.
kalau jadi, tolong bagitau sebab saya belum lagi pernah cuba. kakaka.


selamat mencuba.










p/s: kalau telur putih buat jadi scramble egg, jadi apa? jadi awan. *lawak hambar*

p/s: bila dah google baru tau sebenarnya guna telur putih bukan telur kuning. tapi tapi, macam mana nak buat scramble egg macam awan? kita anggap je lah Pavlova saya guna telur kuning. eh ? eh? alah telur jugakkan. bukan suruh guna kulit telur pon. kikiki.


11 comments:

Zie said...

kalau telur putih buat jadi scramble egg, jadi lauk makan malam lahh~

Farhanim Fadzil said...

lol awan... a'ah hanis... nanti aku try masak guna rice cooker aku. thanks for the awesomest recipe to date! :D

Hanis Manis said...

@zie: apa pulak. breakfast ahhh.


@farhanim: haah en. kalau masak guna rice cooker mungkin boleh jadi ala ala nasi. boleh makan dengan sambal belacan. lala.

Anonymous said...

hey, bukan guna telur putih ke? haha btw, nice one!

Hanis Manis said...

err err err. tapi Pavlova saya guna telur kuning! serious. tak tipu!

Anonymous said...

waaaaaaah, sangat rare pavlova awak haha

Hanis Manis said...

yup. pretty awesome.

Anonymous said...

I can not argue with the great content your blog has to give and for that reason I wish to say thanks

Anonymous said...

eh, pavlova guna telur putih patut nya kan? pavlova is from meringue. meringue is when egg whites and sugar are whipped together? kan? or am I wrong :(

Hanis Manis said...

No you can always argue with it. You should have. Haha.

Hanis Manis said...

Yes darling yes. Its egg white. Even i'm not sure what meringue is. Hmm.